11 september 2009: SEU organiseert vurig debat over Windpark Noordoostpolder

Stichting Erfgoed Urk (SEU) is zeer tevreden over de opkomst en inhoud van het grote winddebat dat vanvond in De Koningshof plaatsvond. ‘De opkomst en intensiteit van het debat bewijst dat de Urker bevolking vierkant achter ons staat’, concludeert voorzitter Leen van Loosen. Meer dan 200 omwonenden bezochten het debat. SEU haalde in 20 minuten 1.700 euro aan machtigingen binnen, waaronder vele van 10 tot 25 euro en zelfs enkele van 100 euro.

Conferencier Jaap Bakker zette de toon van de bijeenkomst door te speculeren over Urks nieuwe naam, Molendam, als het eenmaal omgeven is door windmolens.

Burgemeester Jaap Kroon van Urk kwam met een origineel voorstel: laat de windkoepel verdwijnen en richt een duurzame energiekoepel op. ,,Het kan beter en meer in harmonie met de omgeving. Laten we de handen ineen slaan en voortvarende plannen smeden.” Volgens hem maakt het windpark veel kapot: ,,De plannen worden geforceerd en erdoor gedrukt, terwijl grote zorgvuldigheid nodig is. De minister trekt alle bevoegdheden naar zich toe en past zelfs de geluidsnormering voor de nacht aan om het plan erdoor te krijgen.’

Burgemeester Willem Ridder Van Rappard van Noordoostpolder gaf zijn collega een tip mee: ‘Het gaat niet meer om de of-vraag, maar om hoe. Ik zou als ik u was op twee paarden wedden. Gaat het park niet door, dan geef ik u de hand. Gaat het wel door dan zou ik over hoe-vraag mee gaan praten. En daar niet te lang mee wachten.” Hij kwam tijdens het debat onder vuur te liggen en gaf toe het plan te moeten uitvoeren – de bevoegheid is door de regering uit handen van zijn gemeenteraad genomen.

Meer dan vijftig schriftelijke vragen uit de zaal stroomden binnen tijdens de pauze. Opvallend was dat er enkel vragen uit het tegen-kamp kwamen. Een greep: ‘Waarom wel bij ons en niet bij u’, ‘Als het zo’n goed plan is waarom is er dan 720.000 euro nodig om het te verdedigen’ en ‘windmolens draaien op subsidie en niet op wind’.

Voor meer informatie :

http://www.opurk.nl/content/view/19506/1/

http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/63374/geld-voor-strijd-tegen-windmolens

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: