SEU op Open Monumentendag: Herbouw Kaap van Urk

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Urk, 11 september 2015 – Deze week presenteert Stichting Erfgoed Urk (SEU)  zoals gebruikelijk een lijst van Urks bedreigd erfgoed ter gelegenheid van Open Monumentendag. De stichting geeft dit jaar de hoogste prioriteit aan de voormalige havenmeesterswoning, het Oude Kerkhof en een aangetast kunstwerk van beeldhouwer Frans van der Ven. SEU dringt tevens bij de gemeente aan op herbouw van de ‘Kaap van Urk’.

Een radio interview met SEU bestuurslid Tiemen Roos kan hier worden beluisterd.

De stichting geeft dit jaar een pluim aan drie erfgoedbeschermers: de initiatiefnemers voor de herbouw plankier langs de westelijke havendam, de restauratie van de seinpaal bij de vuurtoren en de renovatie van rijksmonument Bakkerij Brouwer.

KaapSEU erop aan de zogenaamde ‘Kaap van Urk’ te herbouwen, als hommage aan de tijd dat Urk onder Amsterdams bestuur viel. Deze is zo rond 1785 door de Pilotage van Amsterdam als merkteken voor de scheepvaart gebouwd maar werd na de Eerste Wereldoorlog achteloos afgebroken.

“Dit jaar zien we veel positieve ontwikkelingen maar we blijven gespitst om de bedreigde plekken van de slopershamer te redden”, aldus de ‘erfgoedwaakhond’.

Op nr 1 van de lijst van de bedreigt erfgoedlijst staat dit jaar de voormalige Havenmeesterswoning. SEU stuurde in september 2014 na het zien van het plan voor nieuwbouw een bezorgde brief naar de gemeente. Volgens de stichting is de havenmeesterswoning is ook in architectonisch opzicht van belang als herinnering aan het maritieme verleden van het eiland Urk en de bemoeienissen van het Rijk. “Volgens de eerder gepresenteerde plannen komt er een reusachtig complex te staan met een moderne uitstraling die totaal niet past binnen het authentieke Urker havenfront. De bouwstijl in het plan heeft geen enkel respect voor de cultuurhistorie”, aldus SEU, die de gemeente oproept met een goed plan voor de dag te komen.

Op nummer 2 staat opnieuw Het Oude Kerkhof. De begraafplek bij Kerkje aan de Zee verdient een monumentenstatus, meent Erfgoed Urk: “De bevolking beseft nog altijd niet hoe bijzonder Urks oudste dodenakker is. We zien vooralsnog weinig verandering in de gewoonte om unieke grafmonumenten te vervangen door marmerplaten.” Een beschermde status zal resulteren in voldoende fondsen voor renovatie, meent de stichting.

Op nummer 3 staat de plattegrond van een visserswoning aangebracht op het pleintje van Wijk 5. Dit werk van beeldhouwer Frans van der Ven is ernstig aangetast door de plaatsing van een invalide parkeerplaats. “Het is vreemd dat de gemeente, die dit kunstwerk heeft uitgekozen en uit laten voeren, zo met dit mooie werk omgaat. Er dient een creatieve oplossing voor de parkeerplaats worden gezocht”, aldus SEU.

Volgens Erfgoed Urk dreigt Urks beschermde dorpsgezicht voorgoed te worden aangetast, zowel door Windpark Noordoostpolder als plannen die unieke plekjes en gebouwen van de kaart willen te vegen. De stichting publiceert jaarlijks een lijst om burgers en gemeente een houvast te geven om Urks erfgoed beter te bewaken.

Erfgoed Urk werd in juli 2009 opgericht opgericht om als ‘onafhankelijke watchdog’ het Urker erfgoed te beschermen. De stichting wordt gesteund door tien organisaties die zich inzetten voor de Urker cultuur.

 

De volledige lijst:

 1. Voormalige Havenmeesterswoning
 2. Oude Kerkhof
 3. Kunstwerk van Frans van der Ven
 4. Historische Eilandkustmarkering
 5. De Vormt
 6. ‘Stadse’ woningen
 7. Visserswoningen
 8. Boerderijen
 9. Economie in het Oude Dorp
 10. Zeilmakerijen
 11. Daken met makelaren
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: