SEU organiseert Groot Cultuurdebat op vooravond verkiezingen

Fractievoorzitters van CDA, Christenunie, Gemeentebelangen, SGP, PVV en UGP luisteren naar Jan Koffeman van Hart voor Urk

28 februari 2018 – Op de vooravond  van de gemeenteraadsverkiezingen organiseerde de Stichting Erfgoed Urk (SEU) het Grote Cultuurdebat in Museum Het Oude Raadshuis. De presentatie was in handen van SEU bestuurslid Tiemen Roos.

Tijdens het debat werden fractievoorzitters van CDA, Christunie, Gemeentebelangen, Hart voor Urk, SGP, PVV en UGP uitgedaagd hun culturele degens te kruisen. De voormannen waren het over een aantal zaken eens: de klederdracht, Urker taal, kunstuitingen, bibliotheek en ‘erfgoed’ verdienen alle steun.

Alle fracties beloofden zich in te zetten voor een nieuwe Cultuurnota, die de 20 jaar oude nota (‘een museumstuk’) moet vervangen. Jan Willem Bakker (SGP) zei heil te zien in een Cultuurkoepel. “In deze koepel zijn de verschillende culturele organisaties vertegenwoordigd, die samen elk jaar beslissen hoe het subsidiegeld wordt besteed. Dat kan het ene jaar naar botters gaan, een ander jaar naar de Urker taal,” aldus Bakker.

Gespreksleider Tiemen Roos legt met kwinkslagen de lijsttrekkers het vuur aan de schenen

Hendrik Wakker (PVV) vroeg zich af of we wel afhankelijk van subsidies moeten zijn, en stuurde aan op een studentenonderzoek naar Museum Het Oude Raadhuis, dat volgens hem te weinig bezoekers trekt. Wakker liet zich kritisch uit over de Westhaven, die ‘zolang daar een woonark ligt’ niet bepaald historisch kan worden genoemd. De PVV voorman pleit voor een cultuurhistorisch centrum op de haven en voor een lessenpakket voor scholen, zodat jongeren meer te weten komen over de Urker geschiedenis.

Hans Crebas (CDA) ziet juist kansen om meer subsidiegeld binnen te halen, die de Cultuurkoepel buiten de gemeente om kan verwerven. Crebas meent dat een stevig cultuurbeleid nu ontbreekt en dit de prioriteit moet zijn. Ook ziet hij graag ruimte voor de jeugd om nieuwe wegen in te slaan op het gebied van cultuur.

Jan Koffeman (HvU) verscheen in Urker dracht op het debat. Hij gaat iedere zondag in zijn Urker pak naar de kerk en memoreerde hoe mooi het zou zijn als meer Urkers hetzelfde zouden doen. Koffeman vindt dat er meer aktiviteiten voor toeristen moeten komen, bijvoorbeeld jongens die netjes boeten op de Westhaven.

Maarten Bakker (CU) meent dat zijn partij zich hard voor de Urker cultuur heeft ingezet, ondermeer door verbetering van de Westhaven. De CU wil het palenscherm verder vernieuwen en de ijsvlet terughalen naar Urk. Ook pleitte Bakker voor een waarderingsprijs voor muzikale ambassadeurs van Urk.

Pieter Hoekstra (UGP) benadrukte dat burgers meer cultureel bewustzijn moeten worden bijgebracht. “Veel mensen vinden het wel best zo, dat zagen we ook in de strijd tegen de windmolens,” aldus Hoekstra.

Jurie van den Berg (Gemeentebelangen) liet de zaal weten dat zijn partij haar best doet om het IJsselmeer tot cultuurhistorisch erfgoed te laten verklaren.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: